Esther van StralenEen zeer diverse carrière, waarbij Esther o.a. soloaltiste was bij het Residentie Orkest, de Sydney Symphony, het Radio Kamer Orkest en Amsterdam Sinfonietta, en hoofdvak docente aan conservatoria in Amsterdam, Rotterdam, Essen, Sydney en Canberra, heeft nu geleid tot benoeming als Professorin voor altviool en kamermuziek in Bremen.
Kamermuziek komt volop aan bod: zij speelt regelmatig recitals en maakt deel uit van Trio Altro, met sopraan Charlotte Margiono. Tevens wordt zij binnenkort vaste altiste van het Italiaanse Voces Intimae Pianotrio, wat op originele instrumenten speelt. Eerder was zij altiste bij het Dufy Quartet, het Australian Stringquartet, de Salzburger Solisten, Duo Double Dutch, Ensemble 24, het Nieuw Ensemble, het Mozart Quartet en een veelgevraagde gaste bij talloze andere ensembles en festivals over de hele wereld; zowel oude als nieuwe muziek zijn daarbij vertegenwoordigd.
Als soliste treedt Esther ook op: net nog in Ecuador met Hindemith’s Schwanendreher; en o.a. met dirigenten als Günther Herbig, Edo de Waart, Carlo Rizzi, Frans Brüggen, Marcello Viotti en Bruno Weil, waarbij premières van verschillende werken aan de orde zijn, alsook het ‘ijzeren repertoire’. Veel lof was er voor haar CD opnames, met name “Fantasies”: een collectie wereldpremière-opnames van afwisselend stukken voor altviool uit de 20e eeuw en op barok-altviool. Esther is gastdocente altviool aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen.