Symfonie in de kamer

vrijdag 28 juli

Abdijkerk, Aduard
20.15 uur

R. Strauss – Metamorphosen
A. Schönberg – Verklärte Nacht


Moshe Hammer (viool), Chris Duindam (viool), Christophe Weidmann (altviool), Joël Waterman (altviool), Maarten Mostert (cello), Harro Ruijsenaars (cello), Eva Stegeman (viool), Jan-Ype Nota (cello), Finne van der Maar (contrabas)

Richard Strauss was 81 jaar toen hij in 1945 zijn Metamorphosen schreef. De directe aanleiding was het bombardement op Dresden in februari. Het was Strauss' antwoord op de tragische staat van de Duitse cultuur na twaalf jaar nazi-regime. Het hoofdthema is ontleend aan de treurmars van Beethoven's Eroica symfonie. Was de oorspronkelijke versie voor 23 strijkers, later maakte hij een versie voor strijkseptet die vanavond te beluisteren valt. Het stuk werd bij de première meteen ontdekt als meesterwerk. In 1899 bewandelde de pas 25 jarige Arnold Schönberg de omgekeerde weg: eerst componeerde hij Verklärte Nacht voor strijksextet, later maakte hij een bewerking voor strijkorkest. Het werk is gebaseerd op het gelijknamige symbolistische gedicht van Richard Dehmel en is het eerste symfonische gedicht voor kamerensemble. Schönberg introduceerde hiermee de programmatische invloeden in zijn muziek. De ontvangst was in 1902 bij de première in Berlijn zeer negatief. Pas veel later werd het erkend als een groot meesterwerk. Het zou richtinggevend worden voor zijn latere werken.

Voorafgaand aan het concert is er een rondleiding door het Kloostermuseum en aansluitend vindt een diner plaats in restaurant Onder de Linden. Dit arrangement begint om 16.00 uur.

Prijs concert: € 24,-
Prijs concert incl. arrangement: € 78,-

Wilt u nog een kaartje reserveren? Doe dit dan telefonisch: 050-5951306