1918 – 2018: De Ploeg 1

donderdag 26 juli

Groninger Museum, Groningen
20.15 uur

D. Ruyneman – Sonatine voor piano
B. Van den Sigtenhorst Meyer – Sonate voor cello solo
W. Pijper – Vioolsonate
J. Ingenhoven – Vioolsonate nr. 1
W. Ruyneman – Cellokwartet
W. Pijper - Pianotrio


Ellyne Wieringa (piano), Harro Ruijsenaars (cello), Quirine Scheffers (viool), Ilona Timchenko (piano), Yoram Ish-Hurwitz (piano), Amparo Lacruz (cello), Noëlle Weidmann (cello), Will McLeish (cello), Teodora Nedyalkova (cello), Ivan Penkov (piano), Mara Oosterbaan (viool)

In 1918 werd de schildersvereniging De Ploeg opgericht. Een van de schilders, Jan Altink, vond het nodig dat de Groninger kunst zou worden “ontgonnen” en kwam zo op de naam van de vereniging.
Het Groninger landschap werd het voornaamste onderwerp van de Ploeg. Schilders als Jan Altink, Hendrik Werkman, Johan Dijkstra en Jan Wiegers werden de belangrijkste exponenten. In 1921 besloot men tot de uitgave van het Blad voor de Kunst waaraan ook componist Daniël Ruyneman meewerkte. Ruyneman had een belangrijke positie in het Groninger kunstleven als dirigent van studenten orkest Bragi en als pleitbezorger van nieuwe muziek. Ook ensceneerde hij werken van Debussy in samenwerking met Ploegschilder Johan Dijkstra. Het programma bevat werken van Ruyneman en tijdgenoten zoals Willem Pijper, Bernard van den Sigtenhorst Meyer en Jan Ingenhoven.

Vooraf kunt u onder leiding van een gids de tentoonstelling 100 jaar De Ploeg in het Groninger Museum, Groningen bezoeken en aansluitend dineren in restaurant Mendini. Dit arrangement begint om 16.00 uur.

Prijs concert: € 24,-
Prijs concert incl. arrangement: € 73,-