Viktor ChouchkovDe Bulgaarse pianist en componist Viktor Chouchkov studeerde aan de Muziek Academie van Sofia en aan het Santa Cecilia Conservatorium in Rome, bij o.a. Vincenzo Vitale en Guido Agosti. Chouchkov was prijswinnaar bij verschillende pianoconcoursen en ontving prijzen voor o.a. zijn filmmuziek. In 2000 werd hij uitgeroepen tot ‘Bulgaarse Musicus van het Jaar’ door de Nationale Radio.
Hij soleerde met orkesten en gaf masterclasses over de gehele wereld (Italië, Nederland, Brazilië, Griekenland, Rusland, de USA, Maleisië, Hong Kong o.a.). Hij treedt regelmatig op als lid of voorzitter van internationale jury’s.
Als componist is hij buitengewoon veelzijdig: hij schreef o.a. een opera, symfonische en kamermuziek, en filmmuziek. Zijn muziek wordt over de hele wereld uitgevoerd en verscheen op verschillende labels. “Iedere cel van zijn lichaam ademt muziek” zei Ennio Morricone in een TV interview.
Viktor Chouchkov is professor voor kamermuziek en piano aan de Muziekacademie in Sofia en geeft les aan de Nationale Film Academie. Van 1996 tot 2005 was hij president van de Unie van Bulgaarse componisten.