Pieter van LoenenPieter van Loenen is een jonge, veelbelovende Nederlandse violist. In 2016 behaalde hij zijn diploma met een 10 met onderscheiding en won daarmee de Fock-medaille voor het beste examen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij begon op 6-jarige leeftijd met vioolspelen bij Koosje van Haeringen, waarna hij studeerde bij Vera Beths in Den Haag en bij de Noorse vioolvirtuoos Terje Moe Hansen in Oslo.

Al vanaf jonge leeftijd won Pieter prijzen op verschillende concoursen, waaronder de Iordens Viooldagen en het Davina van Wely Vioolconcours. In 2010 won Pieter de 1e prijs tijdens de nationale finale van het Prinses Christina Concours. In 2016 won Pieter de tweede prijs en de NTR Publieksprijs bij het Nederlandse Vioolconcours, categorie Oskar Back.

Als solist trad Pieter onder meer op met het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Domestica Rotterdam, het Nederlands Studentenorkest, het Jeugdorkest Nederland, het Zuid-Hollands Symfonieorkest en het Hodonínský Symfonický Orchestr uit Tsjechië. Tot de concerten die hij heeft uitgevoerd behoren onder meer de vioolconcerten van Beethoven, Stravinsky en Paganini. Hij onderneemt daarnaast ook projecten die de muziek met andere kunstvormen verbindt: zo werkte hij in 2016 samen met Het Nationale Ballet als solist in een bijzondere filmproductie.