Niek BaarNiek Baar studeerde aan de Hochschule für Musik “Hanns Eisler” in Berlijn bij Prof.Stephan Picard waar hij in juli 2016 afstudeerde met de hoogst mogelijke score. Momenteel volgt Niek nog regelmatig lessen bij Professor Christoph Poppen in München. Andere docenten hiervoor waren o.a. Peter Brunt en Philippe Graffin aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

In januari 2018 won Niek de eerste prijs tijdens het Nederlands Vioolconcours ‘Oskar Back’. Eerder won Niek prijzen op o.a. het Prinses Christina Concours en het Davina van Wely vioolconcours in 2009. In december 2015 ontving Niek de Kersjesvioolbeurs in het Concertgebouw, Amsterdam. Ook Internationaal won Niek meerdere prijzen, zo was hij in 2014 de eerste Nederlandse violist die ooit de finale haalde van het prestigieuze Internationale Johann Sebastian Bach Concours in Leipzig, hier won hij de 3de prijs.

Verder gaf Niek recitals tijdens festivals in binnen- en buitenland zoals het Gergiev Festival te Rotterdam en Bach Festival Dordrecht, Delft Chamber Music Festival maar ook tijdens ‘Festival de Musica Barroca’ in Costa Rica en het Kuhmo Festival in Finland en het Kronberg Festival in Duitsland. Na aanleiding van zijn finaleplaats tijdens de 19de editie van het Bach Concours in Leipzig speelde Niek live voor ‘ARD Radio Duitsland’ vanuit de Grote zaal van het Gewandhaus in Leipzig.

Niek speelde als Solist in zalen als het Gewandhaus in Leipzig, het Concertgebouw in Amsterdam en de Philarmonie in Berlijn. Zijn debuut als solist maakte hij op 16 jarige leeftijd met het Rotterdams Philarmonisch Orkest in de grote zaal van de Doelen. Verder soleerde hij o.a. met het Pauliner Kammerorchester Leipzig, het Residentie Orkest en het Camerata Berlin. Tijdens deze concerten werkte Niek samen met dirigenten zoals Otto Tausk, Arjan Tien, Phillip Pickett, Peter Biloen, Jac van Steen en Conrad van Alphen.