Manja SmitsManja Smits ontving als eerste harpiste de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste staatsonderscheiding voor musici op het gebied van de klassieke muziek.
Tevens was zij prijswinnares in het 'Torneo Internazionale di Musica' te Rome. (1998)
Manja Smits studeerde aan de conservatoria van Maastricht en Arnhem en zette haar studie voort bij de vermaarde Vera Dulova aan het Tsjaikovsky Conservatorium in Moskou.
Ze werd o.a uitgenodigd door het Berio Festival, het Goebaidoelina Festival, het Holland Festival, het International Harp Festival in Japan, het World Harp Congress, het Rio Harp Festival, de Spring Harp Days in Szeged in Hongarije, Harpe Diem in België en het 4e Festival ‘Harp Art of Russia’ in Moskou.
Als soliste trad zij op met Het Gelders Orkest, het Radio Kamerorkest, het Radio Symfonie Orkest, het Radio Philharmonisch Orkest, de London Festival Strings, Kammerakademie Neuss am Rhein en Northwest Sinfonietta (USA).

Na een periode als solo-harpiste aan het Residentie Orkest te Den haag verbonden te zijn geweest richt ze zich nu op solospel, kamermuziek en coaching van jonge harpisten.
Manja Smits is hoofdvakdocente harp aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen en het ArtEZ Conservatorium te Zwolle.

Manja is artistiek leider van de door haar geïnitieerde Harp Summer Masterclass in La Roche sur Foron in Frankrijk, bestuurslid van de Harp Vereniging Nederland en artistiek leider van het nationale Rosa Spier Harp Concours.