Jean Pierre Rawie



Dichter, vertaler en bloemlezer. Zoon van een dominee. Opgegroeid in Winschoten. Hij studeerde Slavische en Romaanse filologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van 1975 tot en met 1977 was hij redacteur van het satirische Groninger studentenblad 'De Nieuwe Klerke'. Daarin publiceerde hij o.a. onder de naam Albert Zondervan - een pseudoniem dat hij deelde met z'n boezemvriend Driek van Wissen (1943-2010). Samen met Van Wissen bracht hij de bundel De match Luteijn Donner: een schaakcursus in twee maal twaalf sonnetten (Holmsterland, 1976) uit.

Rawie was betrokken bij de Fuji Art Association - een gezelschap figuratief werkende kunstenaars, bestaande uit Trudy Kramer, Wout Muller, Matthijs Röling, Ger Siks en Clary Mastenbroek. De groep bestaat ook uit dichters. Naast Jean Pierre Rawie worden Fritzi Harmsen van Beek en C.O. Jellema gerekend tot de groepsleden.

'Ik schrijf niet voor de critici, maar voor de eeuwigheid. Hierbij moet je wel even mijn glimlach beschrijven, anders denken ze weer dat ik arrogant ben.' (Jean Pierre Rawie, 2000)