Ivan PenkovDe oorspronkelijk uit Bulgarije afkomstige Ivan Penkov studeerde bij Paul Komen aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Als onderdeel van zijn studie geeft hij ook regelmatig recitals in Nederland.
Penkovs pianocarrière begon in zijn geboorteplaats Pleven in Bulgarije, waar hij op zesjarige leeftijd terechtkwam in de pianoklas van Antoaneta Vodenicharova aan de Nationale School voor de Kunsten. Op zijn elfde stond hij voor het eerst op het podium met een orkest, het Pleven Symfonie Orkest, met een pianoconcert van Haydn. Met dit orkest zou hij nog vele andere concerten geven.
In 1998 en 2003 maakte Penkov opnames voor de Bulgaarse Nationale Radio. Hij nam in deze periode deel aan vele masterclasses van onder anderen Vladimir Tropp, Elena Richter, Charles Rosen, Igor Roma en Rian de Waal. Ook won Ivan meerdere prijzen, waaronder de Eerste Prijs bij het Concours van Stara Zagora (2002), en in 2007 en 2008 kreeg hij een onderscheiding van het Bulgaarse Ministerie voor Cultuur. In 2008 kreeg hij tijdens het Peter de Grote Festival de Klaas Dijkstra Award uitgereikt, die hem in staat stelde zijn studie in Groningen te vervolgen. Ivan bereikte de halve finale van het Franz Liszt International Piano Competition in 2011. Ivan studeert momenteel de master aan het conservatorium in Amsterdam.