Concertserie

Jubileum

Bij het zien van ons nieuwe logo kan het u niet ontgaan zijn: het Peter de Grote Festival viert zijn 20-jarig bestaan! De vele vlinders symboliseren naast alle voorafgaande edities bovenal het talrijke, uitvliegende talent van de Summer Academy. Het festival is inmiddels een bepalende factor geworden in het culturele landschap van Noord-Nederland. De reikwijdte is van regionaal naar nationaal en zelfs internationaal toegenomen. Het kamermuziekfestival is door zijn steeds verder gaande eigenzinnige programmering in staat geweest om een geheel eigen publiek aan zich te binden dat ons zeer trouw ondersteunt. We mogen sinds enkele jaren ca. 7500 bezoekers verwelkomen!

De Summer Academy heeft zich steeds meer ontwikkeld tot een hotspot voor internationaal toptalent. Het totaaltraject van onze talentontwikkeling is volstrekt uniek: deelnemers keren vaak terug bij volgende festivals, gaan studeren aan het Prins Claus Conservatorium, krijgen kansen om mee te spelen tijdens het festival en in sommige gevallen worden zij de nieuwe generatie musici en docenten van het festival. Hun muzikale toekomst start in Groningen!

Op initiatief van het lectoraat Lifelong Learning in Music onder leiding van Rineke Smilde, tevens oprichtster van het festival in 1997, is besloten om een nieuwe tak aan het festival toe te voegen: Peter de Grote Festival Cares! ofwel PdG Cares! We willen het leven van kwetsbare mensen die niet in staat zijn de concerten mee te maken tijdens de festivalperiode verrijken met mooie en betekenisvolle muziek. Tijdens het festival zullen twee projecten worden gerealiseerd in het UMCG. Hiermee samenhangend wordt tevens de serie Muziek en Wetenschap aan het programma toegevoegd. Deze nieuwe initiatieven vormen het bewijs dat het festival zich blijft vernieuwen in nauw contact met de samenleving.

Dit jaar zijn we een partnerschap aangegaan met de International Student LiedDuo Competition, een spraakmakend en uniek concours dat in april jl. plaatsvond in het Prins Claus Conservatorium.

Wat betreft de programmering van onze jubileum editie wil ik graag één serie belichten: 1997-2017: een terugblik op de geschiedenis van het festival met highlights en bijzondere herinneringen uit de beginperiode. We zijn er bijzonder trots op dat Simone Lamsma bereid is gevonden een concert in deze serie te geven. Zij was in 1998 deelneemster aan de Summer Academy en werd winnares van de Büchli Fest-Meijer Prijs. Inmiddels is ze uitgegroeid tot een van de meest spraakmakende violisten van haar generatie. Rineke Smilde heeft Carte Blanche gekregen voor de programmering van een concert en heeft een boeiend Messiaen programma samengesteld. De serie wordt gecompleteerd met twee herhalingen van succesvolle concerten uit vroege edities: een programma met muziek van César Franck uit 1998 en een avond met Bulgaarse muziek, samengesteld door componist/pianist Viktor Chouchkov, uit 2000.

Uiteraard zou dit succesverhaal niet mogelijk geweest zijn zonder de geweldige, jarenlange steun van overheden en sponsoren. We zijn u daarvoor zeer veel dank verschuldigd! Al met al is het Peter de Grote Festival vitaler dan ooit tevoren en gaan we een zonnige toekomst tegemoet.

Ik nodig u dan ook van harte uit dit prachtige jubileum met ons te komen vieren!

- Paul Komen -